Istorijat

2009. Odlukom generalnog direktora NIS-a,  Kirila Kravčenka od 12/11/2009, formiran je biznis maziva u NIS-u. Tako brend NISOTEC  koji se 2008. godine pojavio na tržištu Srbije  kao rezultat ribrendinga NOVOLIN-a, koga je  proizvodila Rafinerija nafte Novi Sad,  nakon sankcijama izazvanog gubitka licence TEXACO, postaje ponovo aktuelan..

2010. Formiran je kvalitetan stručni tim, izvršena je detaljna analiza tržišta maziva Srbije i regiona i usvojena nova tržišno orijentisana strategija. Otvoreni su novi kanali prodaje i razvijeni novi proizvodi i nove linije proizvoda. Potpisan ugovor sa Gazpromneft Lubricant o distributerstvu G-Energy ulja na regionalnom tržištu. Sa brendom G-Energy, NIS ulazi na tržište u premijum segment.

NISOTEC proizvodi su  osvojili 10 medalja za kvalitet, kao i šampionski pehar za izuzetan kvalitet na Novosadskom međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Brend NISOTEC je 2010. postao generalni sponzor Dušana Borkovića koji je tu sezonu završio kao evropski vicešampion u brdskom reliju i u generalnom plasmanu. Oformljen je NISOTEC RACING TEAM. 

2011.  Urađen je kompletan redizajn  vizuelnog identiteta etiketa i sprovedena reklamna kampanja sa pozicionim sloganom: JEDNOSTAVNO BOLJE. Razvijeno više od dvadeset novih proizvoda i dobijena odobrenja (approvel) od poznatih proizvođača motora i opreme.

Šampioni kvaliteta na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, veliki broj zlatnih medalja, šampionski pehar za kvalitet ulja i šampionski pehar za dobar dizajn.

Uspostavljena distributerska mreža u zemljama Balkana - NISOTEC maziva su prisutna u: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

2012. NISOTEC postaje lider na tržištu maziva Srbije. Uspostavljena je poslovna saradnja sa našim zavisnim preduzećima «ćerke firme» u Bugarskoj, Rumuniji i Bosni za distribuciju NISOTEC i G-ENERGY maziva. Uveden integrisan sistem kvaliteta QMS - ISO 9.001 i EMS - ISO 14.001. Odobren projekat «Slobodna zona» u Rafineriji Novi Sad - proizvodnja Nisotec maziva se obavlja u «Slobodnoj zoni».

Potpisan ugovor o sponzorstvu sa «NISOTEC racing timom» odnosno Dušanom Borkovićem, evropskim šampionom u brdskim auto-trkama. Obostrana vizija se ostvarila, te tako NISOTEC, kao šampion kvaliteta postaje lider na domaćem tržištu a Dušan Borković  i  NISOTEC Racing  Team - osvajaju tržište regiona. Dušan Borković – NISOTEC Racing Team,  postaje evropski šampion. 

2013.  Urađen rebrending NISOTEC ambalaže. Kako bi se uklopio u trikolor vizuelni identitet NIS-a, i uverio potrošače u kvalitet i pouzdanost NISOTEC brenda iza koga stoji najuspešnija srpska kompanija, urađen je rebrending ambalaže. Nivoi kvaliteta se razlikuju po boji ambalaže, a vrste ulja po boji detalja na etiketi.

Uveden je asortiman NISOTEC mazivih masti. Povećan broj maziva NISOTEC na 140 proizvoda i 320 različitih asortimana.

2014. Proširena distributerska mreža i novi kanali prodaje doprineli su povećanju učešća NISOTEC-a na tržištu maziva; potvrđena je liderska pozicija u Srbiji. Dobijena nova odobrenja (approvel) od poznatih proizvođača motora i opreme. Razvojem novih proizvoda povećan je broj maziva Nisotec na 170 proizvoda i 500 raličitih asortimana.

Uveden standard bezbednosti i zaštite na radu OHSAS 18001:2007 koji uz sistematski pristup identifikaciji opasnosti i upravljanju rizicima doprinosi zdravijoj i sigurnijoj radnoj okolini, smanjuje nesreće i probleme zaštite zdravlja na radu.

2015. U potpunosti implementirana nova ambalaža, usklađena  sa Direktivom EU o pakovanju i obeležavanju. Prema  principima i stavovima  zakonske regulative i Direktivama EU koja  je stupila  na snagu od  1. jula 2015. svi bezbednosni  listovi  (MSDS liste) i etikete proizvoda su prilađene novoj CLP/GHS klasifikaciji.

Razvijen prvi proizvod pod brendom GAZPROM. Potpisan Ugovor o poslovnoj saradnji sa poznatom švedskom kompanijom Nynas u oblasti naftenskih baznih ulja i ulja za gumarsku industriju.

Naftna industrija Srbije je ojačala svoju lidersku poziciju u biznisu maziva i ostvarila 24% učešća na tržištu Srbije i značajno povećala učešće na tržištu Balkanskog regiona.

Danas  biznis maziva u NIS-u podrazumeva razvoj, proizvodnju i prodaju ulja  i tehničkih tečnosti za potrošački, komercijalni i industrijski segment. Široka paleta NISOTEC proizvoda, sa više od 170 vrsta proizvoda i  500 različitih artikala, među kojima su uz ulja za motorna vozila i  ulja za poljoprivrednu i  građevinsku mehanizaciju, ulja za industriju, različite mazive masti i  tehničke tečnosti. Kvalitet ulja potvrđuju više od 30 odobrenja (approvals) najpoznatijih proizvođača motornih vozila: Mercedes, Volkswagen, MAN, Volvo, Cummins, Mack, Renault, kojim se odobrava korišćenje NISOTEC ulja u njihovim vozilima i opremi. Pored toga, Direkcija za maziva, poseduje integrisani sistem menadžmenta kvalitetom, koji obuhvata: sistem menadžmenta kvalitetom ( ISO 9001:2008), sistem menadžmenta zaštitom životne sredine ( ISO 14001:2004) i standard bezbednosti i zaštite na radu ( OHSAS 18001:2007). Mnogobrojna eksploataciona ispitivanja koja se vrše na motorima i opremi kod velikih potrošača, zajedno sa njihovim stručnjacima, dokazuju da NISOTEC ulja, mogu da se koriste u znatno dužem intervalu od preporučenih radnih sati ili pređenih kilometara, što direktno smanjuje cenu koštanja.

Nisotec proizvodi se osim u Srbiji, plasiraju u osam zemalja. To su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija, Bugarska i Albanija . U regionu, proizvodi se plasiraju  preko 20 distributera, a u Rumuniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini preko NIS-ovih „ćerki firmi“ sa mrežom benzinskih stanica. U odnosu na mnoge konkurente, NISOTEC ulja, imaju najbolji odnos između cene i kvaliteta, obezbeđuju duži interval zamene, bolju zaštitu i pouzdan rad motora, uštedu goriva i duži vek motora, a s obzirom na to da se u proizvodnji  koriste bazna ulja i aditivi renomiranih proizvođača od kojih se snabdevaju i proizvođači svetski poznatih marki, nema razlike u kvalitetu njihovih i NISOTEC proizvoda.

Tradicionalno, već četiri godine NISOTEC organizuje godišnji skup distributera, u okviru kojih se predstavljaju novine u ovom segmentu poslovanja i ukazuje na glavne izazove sa kojima se susreće tržište maziva u regionu.